onsdag 29 april 2009

Föreläsning om kulturrevolutionen


Michael Schoenhals introduceras av ambassadören
Mikael Lindström (till höger)

Idag var jag på en föreläsning på den svenska ambassaden. Det var en svensk professor i sinologi från Lunds Universitet, Michael Shoenhals, som var på besök och höll en föreläsning kallad "Den kinesiska kulturrevolutionens historia: Västerländsk och kinesisk forskning ur ett komparativt perspektiv". Då han är en av världens främsta experter inom just det området blev det en mycket intressant föreläsning som dessutom levererades på ett underhållande sätt.

Han var i Kina och studerade i slutet av den tidsperiod som räknas som kulturrevolutionen, dvs 1966-1976. Han berättade bla att när han då återvände till Sverige och försökte berätta om vad som skedde i Kina blev han tillrättavisad av Jan Myrdahl. Att han vistats i Kina, kunde kinesiska och gift sig med en tjej från Beijing räknades ju inte som någon merit. Istället var det herr Myrdahl, som aldrig varit i Kina och inte kan ett enda ord kinesiska, som självfallet visste bättre hur saker var i Kina. Fast det är klart, Jan Myrdahl vet ju ALLTID bäst.

Han fick även frågan om det fanns något positivt med kulturrevolutionen. Svaret var rätt intressant; själva perioden i sig innebar nog inget positivt, dock ansåg han att den kan ha skyndat på de efterföljande ekonomiska reformerna i Kina. Nu hade ju kineserna fått testa idéerna på yttersta vänsterkanten och fått se att de inte funkade. Istället så kunde de då, efter Maos död, släppa dessa dumheter och fokusera på ekonomiska reformer som gagnade landet. Hur gick det med ideologin då, kanske någon undrar. Jo, partiet förklarade helt enkelt när Mao avlidit att "klasskampen var vunnen", och så kom man runt de ideologiska problemen på ett smidigt sätt. Kineser är rätt pragmatiska.

Föreläsningen var välbesökt med ca. 30-40 personer och alla som ville komma fick inte plats. Han berättade att under slutet av kulturevolutionen skulle detta inneburit att samtliga svenskar i Beijing då hade befunnit sig i lokalen, då julfirandet 1975 bevistades av samtliga de 32 svenskar som då fanns i staden. Bara en av många saker som har förändrats här de senaste 30 åren.

Inga kommentarer: