söndag 27 juni 2010

Dagen efter


Nisse njuter av sjön


Mitt i fårhjorden på Norra Djurgården

Det är väl inte helt ovanligt att man är lite trött i mössan dagen efter midsommarafton. Detta inträffade dock inte för vår del detta år, och istället var vi pigga och alerta. Tog en sväng ut till Norra Djurgården och promenerade lite - skönt. Och dessutom helt myggfritt :))

På söndagen blev det en golfrunda på Grönlund. Vi var medlemmar där för flera år sedan, och det var riktigt kul att komma dit igen och spela en runda. Det gick klart bättre än i förrgår som tur var.

fredag 25 juni 2010

Annorlunda midsommar


Nisse på första tee


Utsikt från första tee


Även Bro Hof har en stilig bro


Rätt OK klubbhus (vid 18:e hålet)

Midsommarafton brukar ju traditionsenligt firas med sill, nubbar och små grodor. Vi valde dock en lite annorlunda version detta år. Vi passade nämligen på att spela Sveriges bästa golfbana; Bro Hof (ja, jag vet att vi är lite konstiga).

Banan var i princip helt öde, vi såg endast fyra personer under hela rundan. Kul med en privat golfbana och dessutom en helt fantastisk sådan! Fast vi får nog säga att banan vann för vi spelade rätt kasst. Fast nästa gång, då så...

lördag 19 juni 2010

Och så fick de varandra


Rojalistisk yra framför TV:n


Gott med snittar tycker Björn och Nisse


Tom servetterna gick i kunglig stil


Mycket folk hade samlats på Skeppsbron


Den lilla, lilla båten bland alla stora båtar


Missade nästan att fota JAS planen - snygg formation

Så var det då den stora bröllopsdagen och de unga tu fick varandra. Jag känner mig inte särskilt rojalistisk, men det var ändå rätt rart tycker jag. De flesta verkar har kollat in festen, antingen på plats eller på TV. Vi hade en slags kombovariant; först blev det TV hemma hos Björn, följt av en sväng upp till Katarinavägen för att se på båtfärden. Efter det, åter till Björn för att följa festkvällen på TV. Vi passade även på att grilla lite. Just som vi var på väg att ge upp och gå hem kom Daniels stora tal. Inte ett öga var torrt, och all argumentation avseende att omvandla Sverige till en republik var plötsligt helt bortkastad. Bra gjort av honom får man ändå säga.

fredag 18 juni 2010

Äntligen skaldjur


En härlig frukostmacka med räkor

Det vi saknat mest i matväg under åren i Beijing är skaldjur, tillagade "the Swedish way". Därför har vår fasta fredagsmeny sedan hemkomsten bestått av just skaldjur. Hummer - smaskens! Räkor - även det smaskens! Det som blir över duger ju även till frukost dagen efter - jättesmaskens!

torsdag 17 juni 2010

Många hål blev det


Åsa, Eva och Cecilia på Brollsta

Bara för att vi flyttat hem till Sverige så har jag självfallet inte lagt av med golfen (om nu någon mot förmodan trodde det). Igår var det spel mest hela dagen; först 18 hål på Brollsta med tre gamla vänner från min tid på revisionsbyrån. Efter det lite lunch och sedan vila innan det var dags för nästa runda på hemmaklubben, Mälarö GK. Jag hade nämligen lyckats boka in en match mot min kompis Lisan just denna dag. Vi spelade dessutom oerhört jämt, och efter 18 hål var vi lika. Bara att spela vidare således, och det var inte förrän på 19:e hålet som jag lyckades vinna matchen. Aldrig tidigare har jag spelat 37 hål på samma dag. Pust.

onsdag 16 juni 2010

Love Stockholm


Tema


Allt går att sälja med brudparets bild - här choklad


Bröllopstårta


Götheborg hade seglat till Stockholm


IKEA hade en paviljong


Lata dagar i stan under almarna


Eller kanske ett spinningpass på torget?

Vi kom tydligen tillbaka till Stockholm "just in time" för det stora bröllopet. Inget som var planerat direkt, men det är rätt kul med alla aktiviteter som verkar pågå i stan just nu. Påminner faktiskt lite om forna tiders vattenfestivaler, för er som nu minns dem.

Träffade min vän Nilla igår och vi tog en sväng runt festivalområdet runt Skeppsbron. En skön känsla av sommar-Stockholm, och jag blir påmind om varför jag faktiskt älskar den här stan. Speciellt kul att se ostindiefararen Götheborg live. Det skeppet var det nämligen rätt många reportage om i kinesisk TV under våra första månader där 2007.

tisdag 15 juni 2010

Och så går dagarna rätt snabbt


Tinis (aka Kicki)


Isabelle och Jennifer

Hoppsan, dagarna går på rätt snabbt! Beijing känns plötsligt oerhört långt borta, både i tid och rum, och jag får verkligen påminna mig själv om att det var bara två veckor sedan som jag faktiskt bodde i Beijing, Kina. Känns rätt konstigt faktiskt.

Återser under veckan några medlemmar ur min kära familj; min bror Roland och två av hans döttrar samt min syster Kicki (fast hon kommer alltid att vara Tinis för mig). Kul!

torsdag 10 juni 2010

Anpassning till vardagen

Helgen blir rätt lugn; vi vaknar fortfarande oerhört tidigt och kan därmed njuta av härliga sommarmorgnar (för en gångs skull). Under helgen begav vi oss faktiskt ut till golfbanan i arla morgonstund, och var färdigspelade redan vid 10-tiden. För övrigt en trevlig middag hemma hos Rita på lördagkvällen.

På måndag morgon (och nu börjar vi vänja oss vid tiden) släpar sig Nisse upp tidigt för att för första gången fara ner till Lund för en veckas arbete. Han kommer nämligen att veckopendla till Lund, eftersom SonyEricsson hade den dåliga smaken att lägga ner kontoret i Kista under vår tid i Beijing. Trist självfallet, men så är läget.

Själv tillbringar jag veckan i Stockholm med att återknyta lite jobbkontakter. När veckan är över har jag till min (och Nisses) förvåning lyckats hitta ett uppdrag som kör igång redan om en vecka. Nisse är rätt nöjd med att jag äntligen ska gå från "tärande" till "närande" vad gäller familjens ekonomi. Själv är jag mest glad över att äntligen få komma igång och arbeta igen. Who would have thought...

torsdag 3 juni 2010

Selektivt minne



Precis som dagen innan vaknar vi oerhört tidigt; runt fyratiden tycker kroppen att det är dags att stiga upp. Kämpar dock emot ett tag och ligger kvar ända till femsnåret, men sen går det inte längre.

From idag har vi bokat en hyrbil och tänkte ge oss ut och njuta av den friska naturen och det fina vädret. Bilen hämtas upp på förmiddagen, och vi far först ut till min far som varit en oerhört snäll och agerat "postiljon" åt oss under den tid vi varit borta. Han har sorterat posten, och sedan sänt över vissa brev till Beijing en gång per månad. Förutom vid ett tillfälle har det funkat perfekt, och den gången det misslyckades berodde det sannolikt på att samlingskuvertet gick sönder.

Efter detta dags för skogspromenad. Ska bli skönt med frisk luft, tystnad och grönska; något som inte direkt finns i överflöd i Beijing. Vi far ut till Eldgarnsö, ett naturreservat nordost om Färingsö i Ekerö kommun. Härligt! Vi börjar gå slingan runt ön, men inser snabbt att vi i våra drömmar om en skön skogspromenad i svenska skogar, inte tagit med en beståndsdel i beräkningen; nämligen myggen. Det är faktiskt förfärligt med mygg och efter halva rundan i hög fart runt ön ger vi upp och tar genvägen tillbaka till bilen. Pust, myggen fanns liksom inte med i våra minnen om en härlig, svensk skogspromenad.

Far till mera civiliserade (läs myggfria) nejder och njuter av solen ett tag innan det är dags att bege sig hem och inleda årets långsession framför TV:n. Dags för fotbolls-VM med andra ord. Tur att vi lämnat Beijing; de hade blivit rätt jobbigt i längden även för en sportnörd som mig att gå upp mitt i natten för att kolla in matcherna.

onsdag 2 juni 2010

Att bli svensk igen



När man återvänder till Sverige efter en längre frånvaro måste man se till att bli inskriven i de svenska systemen igen. Detta görs genom att man personligen besöker Skatteverket och medtager sitt pass. Där kan man även anmäla sig till Försäkringskassan. Det hela är riktigt smidigt ordnat, förutom att själva handläggningstiden tydligen är ca en vecka. Vi får väl hoppas att vi inte råkar ut för någon olycka under tiden, då sjukvården sannolikt vill ha betalt av oss då.

Vår andra åtgärd direkt vi ankomsten är att besöka en Teliabutik och fixa mobilt bredband. Hu för att inte var uppkopplad ens en endast dag! Det visar sig funka alldeles utmärkt och vi gläds oerhört över att på detta sätt ha en betydligt snabbare uppkoppling än vi haft de tre senaste åren. Dessutom helt utan censur.

Nästa nödvändig inköp blir en Nespressomaskin. Jovisst har vi redan en sådan, men den är ju ute och åker båt ett bra tag till, och kaffe måste man ju ha tillgång till. Grabben i Nespresso-butiken på Biblioteksgatan noterar glatt att vi nu köpt flera maskiner och är trogna kunder hos dem. Kul att vi kan glädja någon!

Vi hinner även med att se på två lägenheter som vi tidigare spanat in på Hemnet. Ingen av dem är dock exakt vad vi letar efter, även om en av dem är rätt nära. Vi får leta vidare.

Tillbaka i Stockholm



Så kom vi då tillbaka till ett mycket soligt och vackert Stockholm! Vi blev hämtade på Arlanda av vår vän Rita, som även hjälpt oss med diverse praktiska bestyr på hemmaplan under de tre åren vi varit borta. Ett stort tack för det!

Vi har fått möjlighet att disponera en lägenhet i Vasastan i avvaktan på att vi hittar ett mera permanent boende. Kvällen vi anländer blir det en improviserad picknick i Tegnérlunden med färska skaldjur - smaskens! Förutom Rita ansluter även Björn och Anna och medan vi har det som skönast i solen glider flera luftballonger tätt över hustaken i närheten. Vi tar ett djupt andetag, njuter av lugnet och den friska luften och av att vara hemma i största allmänhet.

tisdag 1 juni 2010

Hejdå Beijing!


Familjen Norén på väg mot nya äventyr

Vi väcks redan kl 5:05 av att Nisses telefon ringer. Han har tidigare bestämt tid med en chaufför som ska skjutsa oss till flygplatsen. Något har dock gått snett i kommunikationen (som skett på kinesiska) för istället för kl åtta har han uppfattat kl fem och ringer därför och undrar var vi är. Nåja, han blir strax varse att det är lite väl tidigt, men för vår del blir det lite svårt att somna om. Det blir mest att vi ligger och snurrar tills dess att klockan slutligen ringer vid sjutiden.

Vi hoppar över frukosten och beger oss ner till den trots allt rätt glade chauffören som ju väntat sedan klockan fem. Allt bagage stuvas in och vi lämnar för sista gången Beijing. Luften är rätt taskig och det duggar lite lätt. Väl framme vid flygplatsen får chauffören lite extra betalt för att han fått vänta och blir jätteglad. Vi checkar in alla prylar och slipper tom betala för den övervikt vi definitivt har med oss - tack Finnair! Sedan nästa steg i vår "flygritual" - vi äter en burgare på Burger King. Lite tidigt på morgonen kanske, men det passar rätt bra med den typen av mat just denna morgon - det var ju rätt mycket skumpa igår.

Vi går ombord och när flyget väl lyfter ser vi de välbekanta blå taken vi såg för första gången för tre år sen. Hejdå Beijing - it's been fun!!!