onsdag 2 juni 2010

Att bli svensk igen



När man återvänder till Sverige efter en längre frånvaro måste man se till att bli inskriven i de svenska systemen igen. Detta görs genom att man personligen besöker Skatteverket och medtager sitt pass. Där kan man även anmäla sig till Försäkringskassan. Det hela är riktigt smidigt ordnat, förutom att själva handläggningstiden tydligen är ca en vecka. Vi får väl hoppas att vi inte råkar ut för någon olycka under tiden, då sjukvården sannolikt vill ha betalt av oss då.

Vår andra åtgärd direkt vi ankomsten är att besöka en Teliabutik och fixa mobilt bredband. Hu för att inte var uppkopplad ens en endast dag! Det visar sig funka alldeles utmärkt och vi gläds oerhört över att på detta sätt ha en betydligt snabbare uppkoppling än vi haft de tre senaste åren. Dessutom helt utan censur.

Nästa nödvändig inköp blir en Nespressomaskin. Jovisst har vi redan en sådan, men den är ju ute och åker båt ett bra tag till, och kaffe måste man ju ha tillgång till. Grabben i Nespresso-butiken på Biblioteksgatan noterar glatt att vi nu köpt flera maskiner och är trogna kunder hos dem. Kul att vi kan glädja någon!

Vi hinner även med att se på två lägenheter som vi tidigare spanat in på Hemnet. Ingen av dem är dock exakt vad vi letar efter, även om en av dem är rätt nära. Vi får leta vidare.

2 kommentarer:

Daniel Borgstrom sa...

Är ni säkra på att man måste anmäla sig till försäkringskassan också?

Jag anmälde mig hos skatteverket och kom på så sett med i folkbokföringen igen. Trodde man kom med i sjukvården samtidigt. Men jag har dålig koll.

Mvh Daniel

Monika sa...

Hej Daniel!
Jodå, du ska även anmäla dig hos försäkringskassan. När vi besökte Skatteverkets kontor i centrala Sthlm så fick man fylla i två blanketter, och en av dem skulle sen vidare till försäkringskassan. Om jag minns det rätt så bor ni i Malmö - föreslår att du ringer dem och frågar "just to be sure". Vore ju trist att vara utförsäkrad om något skulle hända.
Ha de!
/ Monika