tisdag 8 januari 2008

Intryck från resan


Kambodjas flagga


Nisse tar igen sig


Turisterna väntar på solnedgången...


... som blev rätt OK

Ett samlat intryck efter resan är för min del att landet känns mycket fattigare än vad jag hade förväntat mig. Landet har varit hårt drabbat av krig och konflikter i modern tid; dels Vietnam-kriget och USA:s bombningar av Kambodja. Efter det så kom ju ytterligare hårda prövningar under de Röda Khmerernas tid vid makten. Trots att det har gått ca 30 år, är det svårt att skönja någon nämnvärd ekonomisk utveckling. Den inhemska valutan tex är i teorin riel, men den används knappt; istället är det USD som gäller överallt.

Intrycket är självfallet starkt begränsat av att vi enbart besökte vissa delar av landet, men vi såg t ex knappt några industrier eller byggkranar där. Det är svårt att undvika att jämföra med Beijing, där det ju pågår en enorm aktivitet. Det politiska livet i Kambodja är dessutom enormt korrumperat (gäller säkert även Beijing) och följande står att läsa i Lonely Planets guidebok om landet:

”The depressing reality of politics in Cambodia is that the political elite have consistently and wholeheartedly betrayed the long-term interests of the people for short-term personal gain. That Cambodia has made progress in spite of its government and not because of it comes down to the Cambodian people: their tenacity, good humour and instinct for survival”.

Man får verkligen hoppas att de lyckas med att bygga upp välståndet i landet så att det blir lite drägligare levnadsvillkor för befolkningen framöver.

Inga kommentarer: