onsdag 30 april 2008

Dag 1 - Dali


Dramatiskt väder


Buddisttempel vid Erhai sjön


Nísse storfotograf


Monika njuter av den friska luften


Ön vi besökte säljer sin fångst


Maos lilla röda är numera en turistartikel


Extra fin tallrik till försäljning


Lokalt vin

Efter att ha farit från Beijing strax före kl. åtta på morgonen landade vi i Kunming kvart över elva. En chaufför med fin, kinesisk lyxbil modell äldre (gissar att den körts i officiella sammanhang åt någon partipamp) mötte oss på flygplatsen. Vi fick sedan fara den nya fina motorvägen upp till Dali; en resa på ca 3,5 timmar.

På vägen passerade vi bl a förbi Dinosaurieparken, där man kan bekanta sig med världens största fyndplats av dinosauriefossil från Juraperioden. Parken är sprillans ny och öppnade i mitten av april 2008. I parken ses skulpturer av dinosaurier i naturlig storlek och man har även försökt rekonstruera de geografiska fårhållanden som rådde under tiden då dinosaurierna levde här. Tyvärr hade vi inte tid att stanna där, utan for vidare till Dali.

Väl framme vid vårt hotell i Dali, möttes vi av vår guide Zhao Fan. Hans första fråga var; ni är väl lite trötta efter att ha rest hela dagen; vill ni vila lite? Ja tack svarade vi. OK då, vi ses om 20 minuter... Här gäller det att hinna med hela programmet och inte förlora tid!

Nästa punkt var en båtfärd. Själva Dali ligger på en bergsluttning, med höga berg som omger staden i syd, öst och väst samt sjön Erhai på den norra sidan. Det var oerhört vackra omgivningar och mycket skönt att komma ut på sjön ett tag och andas frisk luft. Vi for till en liten ö ute i sjön där ett av provinsens minoritetsfolk bor (bara runt Dali bor det 25 olika minoriteter). Efter en kort promenad på ön, fick vi prova lite olika tesorter på vägen tillbaka.

Dali är en mycket gammal stad och det bodde människor där redan för 4000 år sedan. Storhetstiden inträffade under Ming-dynastin (1368-1644) och från den tiden finns delar av den gamla staden kvar. De har även restaurerat den gamla ringmuren som byggdes under denna epok. Då staden är omgiven av berg så har det alltid varit svårt för aggressiva krigsherrar att inta den, så den har klarat sig rätt bra från förstörelse och yttre inblandning. Istället var det en knutpunkt för handel mellan Kina och andra länder via Indien.

På kvällen åt vi middag på guidens café Buena Vista, och prövade även det lokala vinet. Caféet drivs av hans fru, men en av rätterna är det svärfar som är bäst på att laga till, så även han fick rycka ut i köket när vi gjort vår beställning.

Dagen var dock inte slut än; vi passade nämligen på att gå på massage på hotellet. Det var en rätt surrealistisk upplevelse, där vi först fick byta om till varsin ”pyjamas” (kinesisk massage sker med kläderna på). Sen fick vi ligga på varsin extremt gnisslig järnsäng medan de masserade, medan TV:n hördes i bakgrunden (karatefilm) samt höra personalen bryta ut i ”huānyíng guānglín!” i talkör varje gång en gäst kom in i receptionen. Det var rätt svårt att hålla sig för skratt faktiskt.

Själva frasen ”huānyíng guānglín!” är förresten en artighetsfras som man ofta hör när man går in i olika affärer här. Enligt min lärobok i kinesiska så betyder det ung ”The presence of your Excellency is just a brilliant ray illuminating me and the place where I am”. Kinesiskan har verkligen en enorm mängd med olika sätt att utrycka sin respekt för andra samt be om ursäkt. Tjusigt värre och svenskan blir rätt fattig i jämförelse.

tisdag 29 april 2008

Resa till Yunnan


Terassodlingar från Yunnan


Yunnan ligger ner i Sydvästra Kina

Så var det då äntligen dags för den första upptäckarresan inom Kina. Förut har vi ju på de olika ledigheterna farit iväg utomlands, men den här gången håller vi oss inom landet. Det är Yunnan provinsen nere i sydvästra Kina som står på programmet. Fem dagar kommer vi att tillbringa där - ska bli kul! Vi kommer flyga ner till Kunming, för att sedan vara en dag i Dali och sen fara över bergen upp till Lijiang.

Helgnöje i parken


OS-firande kineser


Bröllopsfotografering- brudgummen väntar uppe till höger


Friluftsliv mitt i storstan (obs toalett-skylten)
Att gå i Chaoyang-parken är alltid en lite annorlunda upplevelse. De aktiviteter som vi västerlänningar främst utövar i parker är inte riktigt desamma som de som kineserna praktiserar. På väg till lördagens brunch så hamnade vi t ex mitt i en folkvandring som hade någon slags anknytning till OS - exakt vilken är oklart. Vi fick även se två par som tog sina bröllopsbilder samt flera som tältade mitt inne i parken.

Förutom alla helglediga personer så pågår det en enorm aktivitet där inför OS. Hela parken håller på och fixas till, och eftersom det här är Kina så går man mycket grundligt tillväga. Små kanaler fylls igen och veckan därpå finns det istället träd planterade där. Blommor som inte ser vackra ut byter man ut. Gräsmattor som växer dåligt plockar man bort för hand och lägger dit nytt gräs, osv. osv. Allt för att visa upp sig från den bästa sidan under de kommande spelen. I den norra delen av parken ska nämligen beach-volley gå av stapeln. Tyvärr är det för långt bort för att vi ska kunna sitta på balkongen med varsin kikare och kolla in matcherna.

måndag 28 april 2008

Skaldjur


Humrar kokta "the Swedish way"


Kinesiska humrar utan klor


Färsk frukt på Sanyuanli Market

Av all den mat som man som svensk kan tänkas sakna så är det mest en sak som vi riktigt längtar efter; skaldjur. Nog för att det naturligtvis finns skaldjur här, men dom smakar inte som hemma. Vi gjorde därför i lördags ett litet experiment och inhandlade färska humrar och räkor på en alldeles utmärkt marknad som ligger vid den 3:e ringleden Sanyuanli Market. Förutom färsk fisk så finns även frukt och grönsaker (mkt prisvärt och hög kvalitet), kött (knappast något man köper där som västerlänning) samt div. välbehövliga artiklar för köket.

Efter att ha kokat både humrar och räkor "the Swedish way" med salt, öl och färsk dill kan vi konstatera att "enbart Sverige svenska humrar har". Smaken var väl helt OK på humrarna, men räkorna fick vi inte alls till. Inte alltför tokigt, men ändå inte helt rätt. Vi får väl istället passa på att äta skaldjur under den kommande sommarsemestern på hemmaplan.

fredag 25 april 2008

Derbydax på distans

För en sportfantast som mig är det lite jobbigt att följa det som händer i sportvärlden så här från andra sidan jorden. Särskilt besvärligt blir det när det är frågan om fotbollsmatcher som spelas i Europa - tidsskillnaden är inte direkt till någon fördel. Dock så finns det faktiskt möjlighet att titta på matcherna, förutsatt att man är villig att gå upp mitt i natten förstås. Som inbiten djurgårdare så ville jag ju inte missa derbyt mot AIK igår, så jag smög därför upp kl. 02:00 och kollade in matchen. Hur? Jo, via denna förträffliga hemsida: myp2p . Här kan du se det mesta i sportväg, oberoende av om du har tillgång till TV eller ej. En klar räddning för oss sportnördar på vift.

torsdag 24 april 2008

Företagsbesök


Obligatorisk klädsel vid besök inne i fabriken


Nolatos kontor i Beijing

SWEA föreningen ordnar ju olika typer av utflykter. Idag följde jag med på ett mycket trevligt företagsbesök hos ett svenskt bolag här i stan; Nolato. De tillverkar div. plastbitar till främst mobiltelefontillverkare. Det var klart intressant att se insidan på ett bolag är i Kina. Det jobbar ca 2 500 personer där, och det var en oerhörd aktivitet. De olika arbetsmomenten utförs inte som man kan tro med hjälp av en robot; istället är det långa rader med kines-brudar (grabbarna verkar mest leka boss) som sitter och utför oerhört enahanda arbetsuppgifter. Tack vare den manuella hanteringen har bolaget då möjlighet att snabbt ställa om sin produktion om förändringar sker, istället för att invänta div. nya programvaror etc till en industrirobot. Då arbetskraften här är extremt billig så blir det en lätt kalkyl. Kan ju även förklara varför västvärlden har lite svårt att konkurrera nu för tiden.

söndag 20 april 2008

Lite utrensning hemma


Högra filtret efter 6 månader i Beijing - urk!


Skoparad före utrensning

Hela veckan här har det varit strålande väder, med sol och dryga 25 grader. I helgen hade vi därför planer på att ta det lite lugnt på lördagen (dvs. en runda på gymmet, lite språkstudier och en lugn middag hemma) för att sedan bege oss ut till golfbanan på söndagen. Tyvärr sprack planerna, då det för första gången på jag minns inte hur länge faktiskt spöregnade när vi vaknade på söndag morgon. Så istället för att fara ut till golfbanan så fick det bli lite olika åtgärder hemma. Bl a så var det utrensning av skor (blir lätt att man köper nya utan att egentligen göra sig av med några som är gamla och utslitna) samt byte av filter i den luftrenare som vi har i vårt sovrum. Nu när de äntligen släckt ner kolkraftverken för vintern så var det lämpligt att byta filtret. Inte direkt någon munter syn när man öppnade luftrenaren och drog ut det gamla filtret.

En fördel med dagens regn är dock att det nu blivit betydligt svalare inne i vår lägenhet. Innan dess har vi senaste tiden haft ca. 26-28 grader inomhus vilket ju inte är särskilt behagligt, särskilt när man ska sova. Som så mycket annat här så sätter man nämligen inte på det centrala systemet för luftkonditionering då det blir varmt, utan istället så följer man slaviskt kalendern. Att det sedan varit mycket varmare än vad det brukar så här års spelar liksom ingen roll, det är ändå inte dags enligt plan att köra igång AC:n.

På kvällen blev det middag på en belgisk restaurant (Morel's), där vi åt musslor med pommes frites samt drack trappist-öl. Om det inte vore för de kinesiska servitörerna kunde man defintivt befinna sig i Bryssel eller något liknande.

måndag 14 april 2008

Snöstorm Beijing style


Nisse och Magnus mitt i yran

För andra helgen i rad hade vi besök från Sverige; det var Magnus,Nisses kompis från Chalmers, som hälsade på. Han var här å jobbets vägnar och föredrog att bo hos oss istället för på hotell, vilket vi naturligtvis tyckte var trevligt.

Söndagen när han anlände innebar först en kort promenad till en DVD-butik i närheten av där vi bor. Vi hamnade mitt i värsta snöyran, fast det var förstås inte snön som yrde utan pollen från träden. Tur att ingen av oss är allergiker för det låg verkligen i drivor. Därefter en trevlig brunch på SALT (inklusive Bloody Mary), och en taxi hem för att vila lite på maten. Grabbarna gav sig senare ut på en joggingrunda i Chaoyang-parken vilket var premiär för Nisse. Pga det dåliga luften vill man ju inte riktigt bege sig utomhus att springa särskilt ofta och vi brukar istället motionera inomhus på löpband.

På kvällen ett besök vid sjöarna kring Hu Hai där vi gick runt och strosade ett tag innan middagen slutligen intogs på den vietnamesiska restauranten Nuage.

söndag 13 april 2008

Kaffekrisen avvärjd


Fin maskin

Strax efter nyår gick en av våra allra käraste ägodelar sönder; det var espressomaskinen som tyvärr började läcka vatten. Trots Nisses idoga försök så lyckades han inte laga den och då tillverkaren inte har någon representation här i Kina så gick det inte att lämna in den för reparation heller. I brist på bättre har vi senaste tiden gjort kaffe på gammalt hederligt sätt; Melitta-filter och bryggtratt. Har dock känts tämligen B, och när Nisse hastigt fick bege sig på en tjänsteresa till Sverige så var uppdraget givet; ny kaffemaskin please!

Igår kom både Nisse, kaffemaskinen och en rejäl laddning kaffe till Beijing. Hurra - äntligen riktigt kaffe igen! Maskinen finns visserligen även att köpa här i stan, men priset är mer än det dubbla jämfört med i Sverige. Vissa saker är faktiskt dyrare här en hemma, även om man har svårt att tro det.

torsdag 10 april 2008

你好 Hello Saferide!

För några veckor sedan var jag på den svenska ambassaden tillsammans med SWEA-damerna. Kulturattachén berättade då att det var flera svenska band som skulle besöka Beijing under 2008, men han berättade inte riktigt vilka. Jag satt och funderade över vilka jag själv skulle vilja se här, och väldigt högt upp på listan kom Annika Norlin aka Hello Saferide aka Säkert. Tänk, ibland går önskningar i uppfyllelse! Igår hade jag det stora nöjet att avnjuta just Hello Saferide på en klubb här i stan. Som grädde på moset var det inte bara Annika som spelade, hon hade dessutom med sig Maia Hirasawa. En riktig höjdarupplevelse och jag kände mig riktigt stolt över de fantastiska svenska tjejerna, trots att jag bara var där som åhörare! Trist bara för Nisse som åkt till Sverige på tjänsteresa och missade det hela. Fast han och ni andra kan se en lite kort snutt från konserten här: Hello Saferide at Yu Gong Yi Shan

tisdag 8 april 2008

Uppställning!

Denna rara lilla film vill vi inte undanhålla er; den togs utanför "kopiemarknaden" Yashow när vi kom dit i söndags. De anställda i en av butikerna har ställt upp sig utanför för att sjunga dagens uppbyggliga visa och få sina instruktioner inför dagens arbete. Det här ser man på flera olika ställen, t ex utanför restauranter där alla servitörer brukar rada upp sig och ibland springa runt i ring medan de sjunger en fin liten visa.

Hemskt mycket Kina och Anna som var på besök här för 17 år sedan var glad att äntligen hitta något som var sig likt sen förr!

måndag 7 april 2008

Helggäster


Ylva och Anna (samt farbror Mao i bakgrunden)

I helgen hade vi fint besökt; vännerna Anna och Ylva passade på att hälsa på några dagar. De skulle sedan vidare till Shanghai för att jobba en knapp vecka, men stannade till i Beijing på vägen dit. Ylva har varit i Kina ett antal gånger tidigare, men missat att besöka Beijing. För Annas del var det det andra besöket i stan; första gången hon var här var för drygt 17 år sedan. På den tiden var västerlänningar en attraktion i sig och relationen cyklar / bilar spegelvänd mot hur den är nu. Det var med andra ord inte så mycket som var sig likt.

Beijing visade sig från sin allra bästa sida och uppvisade klara skyar, strålande sol och drygt 20 grader varmt när de anlände på fredagen. Just denna dag var förresten en helgdag här; Qing Ming Jie eller Gravsopardagen. Det är första gången som denna dag är röd i almanackan och kineserna ska då hedra sina avlidna släktingar genom att besöka deras gravar och sopa dem rena (ung som Allhelgonahelgen i Sverige).

Nisse hade dock inte så stor nytta av varken den lediga dagen eller det fina vädret; hans plan tillbaka från Japan var kraftigt försenat och han blev sittande på Tokyos flygplats större delen av dagen.

torsdag 3 april 2008

Mera Japan


Japansk spelhall


Kulorna ligger i korgar nere på golvet, om man har
många vinner man pengar

En typiskt udda japansk företeelse; att sitta och spela "kulspel". Pachinco heter det och är en slags bingo/kulspel/automat i 200decibel. Bilden togs vid 10-tiden på kvällen men det var fullt med folk som satt och spelade intensivt allt medan ljudnivån var på max. Vi testade men kulorna tog slut rätt omgående då vi inte riktigt kom på hur vi skulle gå tillväga. Man kan i alla fall vinna massa pengar och spelberoende brukar tydligen kopplas till Pachinco i Japan.


Speciell toalettstol

Jag var bara tvungen att ta en bild på den mycket speciella toalett-sitsen på hotellrummet. Väldigt "high tech" och känslan efter man testat de olika funktionerna var klart speciell.

onsdag 2 april 2008

Söndagsutflykt


Vacker utsikt över Fuji (fick vi INTE se)
Mindre vacker utsikt över bergen (fick vi se)

Rundturen gick dels med linbana...

...men även med båt
På söndagen gjorde vi en utflykt till Hakone. Det är en nationalpark som ligger ca. 10 mil sydost om Tokyo och är känd bla för sina heta källor. Det är populärt att åka dit över helgen, bo på ett spa och gå i bergen. Vi tog tåget dit och gjorde just den rundturen som är beskriven på länken ovan, men tyvärr var vädret inte med oss; istället var det mulet och regnade även under eftermiddagen. Vi hade hoppats få se Fuji som är Japans högsta berg (3 776 meter över havsytan), men det gick inte alls tyvärr.

Vi kunde prova på den lokala specialiteten dock; ägg som kokats direkt i den heta källan. Ja, det blir helt svarta, men smakar precis om vanligt.


Mycket stor äggkokare


Äggpojkar

Efter äggätande måste man städa efter sig

Besök i Solens Rike


Nattsuddig storstad


Picnic under körbärsträden är poppis

Nisse for tillsammans med några kollegor på tjänsteresa till Tokyo. De möten de skulle ha var förlagda runt en helg, så då passade jag på och flög dit över helgen för ett besök. Det var första gången jag var i Japan, så jag var ganska så nyfiken på hur det skulle vara. Måste säga att jag blev klart positivt överraskad. Att fara från Beijing till Tokyo var som att andas ren luft ett tag; både fysiskt och mentalt. Bilarna stannar för fotgängare istället för att använda dom som siktmärken, folk är nästan onödigt artiga och man behöver inte väja för allt spottande... det är helt enkelt en mycket mera sofistikerad stad rent allmänt. Beijing har självfallet sin charm, men det var rätt skönt att få ett litet avbrott.


Fotande japaner


Ännu fler fotande japaner

Vi hade tur nog att fara dit precis när körsbärsträden blommade. Det var verkligen oerhört vackert och på lördagen drällde vi mest runt i stan och kollade på folk och träd. Japanerna gillar verkligen sina körsbärsträd; de stod och fotade mest överallt.


Japanerna går snällt på led