måndag 7 april 2008

Helggäster


Ylva och Anna (samt farbror Mao i bakgrunden)

I helgen hade vi fint besökt; vännerna Anna och Ylva passade på att hälsa på några dagar. De skulle sedan vidare till Shanghai för att jobba en knapp vecka, men stannade till i Beijing på vägen dit. Ylva har varit i Kina ett antal gånger tidigare, men missat att besöka Beijing. För Annas del var det det andra besöket i stan; första gången hon var här var för drygt 17 år sedan. På den tiden var västerlänningar en attraktion i sig och relationen cyklar / bilar spegelvänd mot hur den är nu. Det var med andra ord inte så mycket som var sig likt.

Beijing visade sig från sin allra bästa sida och uppvisade klara skyar, strålande sol och drygt 20 grader varmt när de anlände på fredagen. Just denna dag var förresten en helgdag här; Qing Ming Jie eller Gravsopardagen. Det är första gången som denna dag är röd i almanackan och kineserna ska då hedra sina avlidna släktingar genom att besöka deras gravar och sopa dem rena (ung som Allhelgonahelgen i Sverige).

Nisse hade dock inte så stor nytta av varken den lediga dagen eller det fina vädret; hans plan tillbaka från Japan var kraftigt försenat och han blev sittande på Tokyos flygplats större delen av dagen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Och här sitter jag hemma i Svedala och längtar efter att få höra mer om deras besök. Men kinaresan gick nog dom åt huvudet för de svarar inte på mail längre .... Kramis Mia