fredag 10 april 2009

Resa till Xi'an


Hektiskt på Asiens största tågstation


Nisse åker tåg


Vid tågstationen framme i Xi'an

Ett av de "måsten" som vi inte har sett ännu är den gamla kejsarstaden Xi'an och dess sannolikt mest kända attraktion utanför Kina, nämligen Terracotta-armén. Vi har tänkt att vi skulle fara dit när det kom någon på besök från Sverige, och när Anita är här passar det därför utmärkt.

Resan inleds torsdag kväll, med ett nattåg från Asiens största tågstation Beijing West Railway Station. Tåget går vid 21:30 på kvällen och vi har egen sovkupé med sk "soft sleeper" (nja, knappast vad VI skulle kalla soft). Vi har nämligen köpt även den 4:e platsen för att få sova i lugn och ro. Natten förlöper utan incidenter och vid halvnio-tiden nästa morgon är vi framme i Xi'an. Där möts vi av vår guide Roy, som blir vår ledsagare under de två dagar vi är i stan.


Roy tar igen sig (kineser är bra på att sova mest överallt)

Inledningsvis får vi äta frukost på hotellet, innan vi far iväg till resans huvudmål; Terracotta-armén. Även om jag har sett bilder tidigare, är det ändå svårt att undvika att bli grymt imponerad av omfattningen på det hela. Det ligger onekligen en stort mått av galenskap bakom allt, ungefär som för pyramiderna. De stora härskarna har i alla tider försökt förvissa sig om någon slags evigt liv, och därför ägnat både stor möda och enorma summor pengar på att försäkra sig om just detta. Det är ju svårt att tro att de någonsin lyckades, trots alla de umbäranden folken fick genomlida till följd av just detta. För eftervärlden blir det istället turistmål av det hela, så förhoppningsvis kan nutida lokalbefolkningen få något utbyte av det.

Den kejsare som är begravd just här är han som brukar räknas som Kinas förste kejsare, Qin Shi Huangdi. Den första i det avseende att han lyckades ena landet för första gången, och grundade därmed Qin-dynastin som styrde Kina under en kort tid för ca 2 200 år sedan.

Den bonde som förresten sägs ha hittat fynden av lergubbar i sin åker 1974, Yang, sitter utanför filmssalen och signerar böcker. Man får inte fota honom, då blir han bister och viftar avvärjande med en solfjäder. Någon signerad bok köper vi dock inte.

Ett besök på staden historiska museum hinner vi även med, innan det blir lite vila före middagen.


I långa rader står de tysta och vaktar


Varje ansikte är lite olika


Noréns poserar


Längst fram finns bågskyttarna (=kanonmaten)


Soldaterna hade från början sidenkläder och var målade i
olika färger. Kläderna har dock förmultnat, men färgerna
kan bitvis skönjas.


Verkstaden med världens största pussel


Så här gjuter man en gubbe


Går även att köpa en egen gubbe i naturlig storlek. Vi
nöjde oss med en mindre variant.


Klart Monika måste vara med på bild


Show för turisterna


Dumplingar som ser ut som fiskar och rosor

På kvällen går vi på en slags teater-show. Man har satt samman en föreställning som sägs härstamma från Tang-dynastien (ung mellan 600-900 talet i tiden). Det hela är en riktig turistfälla, och in tågar större västerländska grupper ledda av en guide som leder truppen med en flagga. Ja, vi ser även den svenska flaggan... Lite intressant att uppleva hur det är att vara besökande turist i Kina istället för boende för en gångs skull, men både maten (dumplingar) och showen är faktiskt bättre än väntat.

4 kommentarer:

Daniel Borgstrom sa...

Hej,

Planen är att vi också ska åka tåg till Xian innom kort men när jag pratade med "vår" resebyrå (Easy Travel i Lido) så sa de att du inte kan boka förrän 5 dagar innan avresa. Är det er uppfattning också?

Priset jag fick var 840 RMB T&R.

Mvh Daniel

Monika sa...

Hej Daniel,

Tyvärr kan jag inte svara på din fråga. Vi köpte ett helt paket (transport, boende, guide etc) och biljetterna levererades hem till oss dagen innan vi for. Priset som är angivet på tågbiljetten (enkel resa) är dock 400 RMB.

Resebyrån vi använde heter West China.

Trevlig resa!

/ Monika

Daniel Borgstrom sa...

hej igen,

vi åker till Xian med tåg imorgonkväll. är det något du tycker man ska tänka på/ta med sig vad det gäller tågresan?

Mvh Daniel

Monika sa...

Hej Daniel,
sorry att jag inte svarat tidigare. När din fråga kom var vi dock i Tibet, och kom inte åt blogspot.
Hoppas att ni hade det trevligt i Xian!
Mvh / Monika