fredag 11 januari 2008

Bra och dåliga saker


Livets nödtorft, Swedish style

När man bor och lever här så måste man klara av en massa vardagliga saker. Många av dessa är oväntat enkla, medan andra är otippat svåra. Till den första kategorin hör tex att köpa flygbiljetter; man ringer till en resebyrå (som talar utmärkt engelska), och de fixar bästa och billigaste biljetten och levererar den till din dörr samma dag. Ett annat är när man tar ut pengar i bankomaten får man direkt ett SMS som talar om att uttaget skett. Jag blev även positivt överraskad när vi gick till optikern. Jag bär ju linser och hade tagit med mig ett förråd som skulle räcka 6 månader, men nu var det slut på dem. Vi gick in till en optiker och visade upp den tomma förpackningen och vips trollade de fram samma sort, med rätt styrka och allt. Hemma brukar jag få vänta några dagar för de måste beställas. Billigare var de dessutom.

OK, vad är då exempel på jobbiga saker? Jo, när man ska betala för något i ett varuhus eller var det nu är så ska man först gå till butiksdisken. Där skriver de ut ett papper för hand i tre ex, du får ett av dessa och traskar sen iväg till ”centralkassan” för betalning. När detta skett får du tillbaka pappret, handstämplat och stiligt, och går därefter tillbaka där du har dina varor. Pappret lämnas tillbaka och byts mot det du köpt. Omständligt och tidsödande? Absolut!

Ett annat färskt exempel är följande: det var dags för både mig och Nisse att ta den tredje vaccinationssprutan för Hepatit B(resten hann vi med innan vi for iväg). Vi beställde därför tid hos Beijing United Hospital och hade någon slags förhoppning om att det inte skulle ta så lång tid (typ som hemma ungefär). Nix pix! Man måste skrivas in ordentligt (trots att vi bägge var inskrivna sedan tidigare), man ska först träffa sköterskan som ska väga och mäta dig (?!?), sen får du gå ut och vänta på läkaren som sedermera går igenom hela din medicinska historia innan han lyckas komma fram till att det nog är den tredje Hep B sprutan vi ska ha. Ja, ja… jag har aldrig sagt att tålamod var en av mina mera framträdande karaktärsdrag och hela äventyret tog ca 2 timmar.

När denna pärs var avklarad så for vi iväg till IKEA för att klara av inköpen av livets nödtorft. Inalles gick kalaset ovan på 741 RMB, vilket jag gissar är billigare än vad grejorna kostar hemma

1 kommentar:

Christine sa...

=D *skrattar här* ;)