torsdag 1 januari 2009

På plats i Changchun


Nils och Mats med guiden Eve på flygplatsen


Fina tal på borgmästarens bankett


Gustav Vasa himself var förstås också på banketten


Bansträckning; man kör tre varv


Banprofil; verkar rätt brant på slutet

Så har vi då tagit oss till Changchun i Jilinprovinsen nordöstra Kina. Här kör man sedan 2003 det kinesiska Vasaloppet, och vi har varit modiga/dumma nog att anmäla oss till den längre distansen; 50 km. Flera års total avsaknad av skidträning kan möjligen ha en viss inverkan, även om vi tränar rätt flitigt på gymmet till vardags.

När vi anländer till Changchun är det soligt, klart och ca 15 minusgrader. Det lär bli en kall dag i skidspåret sannolikt. Vi möts av guiden Eve, som läser engelska på universitetet i stan. Hon och flera andra har utkommenderats av stans borgmästare som frivilliga under dessa dagar för att hjälpa utlänningarna till rätta. Den minibuss vi ska åka med har dock gått sönder, och när den väl anländer efter en stunds väntan visar den sig bara kunna åka i ca 40 km i timmen och kan därför bara åka på småvägarna in till stan. Nåväl, efter ungefär halva resan möts vi av en stor buss och får byta för vidare färd till hotellet Shangri-La mitt i stan.

Väl framme på hotellet blir det jakt på vallahjälp. I samband med Vasaloppet "orginal" kan man ju lämna in sina skidor för att få professionell hjälp med vallningen, och vi hade förhoppningar om att kunna muta någon för att erhålla motsvarande service här. Tyvärr är killarna som vallar superstressade och inte mottagliga alls. Vi går därför till vallarummet för motionärer (ett vanligt hotellrum som rensats på möbler och där man lagt plast på golvet), och lyckas tigga till oss lite valla från andra snälla skidåkare. Lägger på den så gott vi kan; vi får väl se imorgon hur länge det håller.

På kvällen är det bankett som borgmästaren anordnat till vår ära. Tjusiga tal, skålning samt mat ingår förstås. Allt är över runt kl. åtta och det blir en tidig kväll. Imorgon går bussen ut till spåret kl. 7:30.

Inga kommentarer: