måndag 26 januari 2009

Tre dagar i Mandalay


Mur och vallgrav runt gamla kungapalatset, Mandalay Hill till höger


Gatubild Mandalay


En av stans huvudgator

Efter en slapp dag i Bagan är det återigen uppstigning i ottan. Alla inrikesflygen verkar skeppa iväg sina passagerare väldigt tidigt på morgonen. Den här gången är resan kort; vi far till Mandalay som ligger ca 15 mil öster om Bagan.

Själva namnet Mandalay har jag hört ett antal gånger inom musik och film, men att det i realiteten är en stad i Burma är inget jag känt till innan resan hit. Den grundades under mitten av 1800-talet och var landets huvudstad i 25 år innan britterna avsatte den siste Burmesiske kungen och införlivade landet i det Brittiska Imperiet år 1985. Det är ingen stad som växt successivt från en liten by till en stad; den grundades av kung Mindon som år 1857 bestämde sig för att uppfylla en av Buddhas profetior och bygga en stad vid foten av Mandalay Hill. Innan dess hette landets huvudstad Amarapura, och ligger alldeles intill nuvarande Mandalay. Man tog helt enkelt och monterade ner de kungliga palatsen i Amarapura och baxade iväg dem med elefant till den nya staden Mandalay. Själva Amarapura finns fortfarande kvar och de två städerna har numera mer eller mindre växt samman.

När man kommer till staden är det dock svårt att begripa att det är en stad; det ser mera ut som en förväxt by. Bara några av huvudgatorna är asfalterade och har gatulyktor. Trafikkaoset är totalt; det finns rätt få bilar men en enorm mängd mopeder, cyklar och diverse hästkärror. Elförsörjningen är opålitlig och flera gånger under vår vistelse bryts strömmen. Fast eftersom det finns så få gatulyktor är inte skillnaden så stor, det var kolmörkt redan innan.

Vårt hotell är en liten oas mitt i virrvarret, fast det dröjer till kvällen tills vi kommer dit. Dagen är nämligen fullspäckad med diverse aktiviteter, berättar vår guide glatt när hon möter oss på flygplatsen.

Inga kommentarer: