söndag 25 januari 2009

Två dagar i Bagan


Tempel så långt ögat ser


Yangon Air. Deras slogan är "You're safe with us", och
det känns ju tryggt...


Rar liten flygplats i Bagan


Ännu fler tempel


Monika får höra historier


Gamla målningar inne i templet


Shwezigon pagoden som har alldeles nytt guld


Här kan man donera pengar till olika ändamål (tex el, skola,
statyer etc.) Fast vi såg när de tömde skåpen; allt hamnade
i samma kasse.


En av fyra buddhor inne i Anandan pagoden

Solnedgång över Bagans tempel

Nedstigning efter solnedgången

Hotellet vi bodde på

En drink före middagen är ju trevligt


Utsikt från middagsbordet

Nästa morgon är det uppstigning i ottan. Vi ska nämligen flyga upp till staden Bagan och planet går redan kl. 6:30 på morgonen.

Efter ett snabbt stopp på vårt hotell blir det en hel dag bland templen. Bagan är nämligen en gammal tempelstad i stil med Angkor Wat, dock inträffade stadens storhetstid ca 200 år tidigare, vid 1000-talet ung. I Bagan blir man dock mera överväldigad av den enorma mängden pagoder och stupor som finns; upp emot 2000 stycken. Vissa är enorma, medan andra är rätt små. Vi far runt med vår guide, som glatt berättar olika historier om när de byggdes, vad de olika figurerna symboliserar, berättelser om Buddha osv osv. Vi blir rätt snart mätta på Buddha-berättelser, då de oftast är rätt långa, komplicerade och fyllda med symbolik. Efter ett tag kan vi inte riktigt hålla isär vilket tempel som är vilket, och vilken Buddha som stod var.

UNESCO har länge velat ha med Bagan på listan över världsarv, men inte lyckats. Militärjuntan har nämligen inget intresse av detta och har istället restaurerat många av templen utan att bry sig så mycket om den ursprungliga designen eller om materialet etc stämmer med orginalet. De tusentals arbetare som gjorde jobbet var även tvångskommenderade hit, även om vår guide är noga med att påpeka att det hela skedde på frivillig basis, eftersom de "ville donera sitt arbete som ett offer till Buddha". Fan trot. Militärjuntans vision är istället att Bagan ska vara ett lockbete för utländska turister som ska åka hit för att spendera pengar och betala avgifter till staten. Se här den officiella presentationen av Bagan.

Dag två är vi helt utmattade av alla Buddhor och stupor och tillbringar dagen vid poolen. Skönt med lite vila och värme!

Inga kommentarer: