onsdag 28 januari 2009

Tillbaka till Yangon


Flygplatsen i Mandalay - helt öde


Vårt hotell i Yangon


Organiserad inomhusmarknad i Yangon


Kinesisk nyårsparad även här


Kolonial byggnad i förfall 1


En till kolonial byggnad i förfall ...


... och ytterligare en


Man kan köpa det mesta på gatan, tex skruvar


... eller kanske några kassettband


Eller allmänt "elskrot"


Även mat finns, obs de enorma testiklarna till vänster


Kanske lite nyhackad höna?


Ansiktsgucka som sägs vara bra mot sol och hud


Guckan görs på bark från ett särskilt träd som mals och
blandas med vatten


En avslutande gin och tonic uppe på den koloniala
terassen på hotellet

Tidigt i ottan blir vi hämtade för transport till flygplatsen i Mandalay. Den ligger ute i ödemarken en bra bit från stan och är mycket märklig upplevelse. Den byggdes år 2000 till en kostnad av 150 miljoner USD och är extremt underutnyttjad. Den enda internationella flight som går härifrån är till Kunming i Kina, resten är några inhemska flighter per dag. Flygplatsen har blivit en slags symbol för regimens "skrytprojekt"; dvs projekt som helt orimliga kostnadsmässigt i förhållande till vad landet egentligen behöver.

Dagen tillbringas sedan med en rundvandring med vår guide i delar av Yangon. Sorgligt att se att den en gång så vackra staden har delvis förfallit; flera av de gamla koloniala byggnaderna håller på att vittra sönder. Ett exempel är de gamla regeringsbyggnaderna som upptar ett helt kvarter mitt inne i city; de står helt tomma nu. Här sköts Aung San Suu Kyi far, general Aung San till döds år 1947 tillsammans med sex andra politiska ledare. Sannolikt ytterligare en av anledningarna till att den nuvarande juntan finner det politiskt omöjligt att släppa henne ur husarresten trots att hon är lagligt vald premiärminister; hennes far är en av de stora frihetshjältarna här. Även universitetsbyggnaderna är utrymda då juntan helt enkelt utlokaliserade universitetet pga för stora oroligheter tidigare.

På kvällen en stilla middag på vårt hotell Governor's Residence. Det ligger i det gamla ambassadområdet och ligger inte alltför långt ifrån huset där Aung San Suu Kyi sitter i husarrest. Väldigt kluvna känslor inför det hela; vi bor och äter i lyx och utanför sitter folk i fängelse för sina åsikter och har knappt pengar till mat. Förhoppningsvis kommer åtminstone delar av de pengar vi spenderar folket tillgodo på något sätt, men det känns inte riktigt bra.

Sista förmiddagen tillbringar vi vid poolen innan vi blir skjutsade till flygplatsen. Vi känner oss rätt lättade när flyget väl lyfter, trots att det ju faktiskt är till Kina vi ska fara. Inte heller där är ju demokratin som bekant så utbredd.

Inga kommentarer: