fredag 30 januari 2009

Vi hälsar oxens år


Nu blir det oxens år


Oxar finns överallt


Många smyckar sina entréer


Även Chaoyangparken får lite röda krumelurer


Vanligt med röda kuvert med nyårshälsningar


Fyrverkerierna går av ung. i höjd med vårt fönster

Det kinesiska nyåret firas den andra fullmånen efter vintersolståndet, vilket innebär att det varierar rätt kraftigt i tiden från år till år enl. den västerländska kalendern. Detta år inleddes nyåret den 26:e januari, men år 2010 infaller det inte förrän den 14:e februari. Hur som helst; varje år medför detta en folkomflyttning av sällan skådat slag. ALLA ska hem till sina föräldrar, sin hemby eller födelsestad, och är villiga att färdas extremt länge på tåg, buss flyg etc. för att ta sig dit. Med tanke på hur många som bor här så innebär detta en enorm påfrestning på transportnätet, men många blir ändå utan biljett och får vänta till nästa år. Rätt tuffa villkor, men den här gången slapp man i alla fall snöstormen som lamslog de södra delarna av landet förra året.

Som vanligt under nyåret så skjuts det smällare och raketer så det står härliga till! Eftersom 2008 var så uselt på många sätt (snökaos, jordbävning etc.), så gäller det att skjuta extra många denna gång så att man är riktigt säker på att alla onda andar har försvunnit och att det nya året blir bättre.

Tyvärr är väl inte utsikterna så lysande för många; förra året kunde de inte ta sig hem pga snöstormen, och denna gång har många inte något jobb att återvända till efter helgen. Den ekonomiska krisen slår extra hårt mot de lägst utbildade här.

Inga kommentarer: