måndag 12 januari 2009

Vissa resor är bättre i efterhand


Så klart isborgen ska ha rulltrappa


Om inga riktiga blommor finns får man sätta dit plastblommor

Zhong Yan street i de gamla ryska kvarteren

Snöröjning sker helt manuellt i Kina - finns många skottare
att ta till


Isflygel som faktiskt går att spela på (elektronik inmonterad)


Ibland blir man rätt lycklig över McD...

Söndagen avlöpte betydligt bättre än lördagen. Morgonens frukost var dock 100% Kina och vi lyckades enbart hitta stekt ris samt kaffe som gick att få ner. Utcheckningen gick förvånande nog bra; personalen från igår var nu ersatt med betydligt hjälpsammare personer som dessutom kunde mera engelska.

Killen i dörren fixade tom en taxi till oss och den här gången var det inget snack om fast pris; det var taxametern som gällde (38 yuan). Ut till tigerparken (se annat inlägg) samt sedan färd tillbaka till stan (återigen fast pris... 50 yuan) för att se ytterligare en park där de har isskulpturer.

När vi sett dessa noterade vi att vi hamnat nära de gamla ryska kvarteren. Harbins historia är inte så lång; stan förvandlades från en liten by till en stad i samband med att ryssarna började bygga en förlängning av den Transsibiriska järnvägen år 1898. Efter den ryska revolutionen flydde många från den förlorande sidan till just Harbin och stans ryska innevånare utgjorde då den största ryska enklaven utanför Sovjet. Under andra världskriget var japanerna där och betedde sig allmänt svinaktigt och år 1946 intogs staden av Kina-kommunisterna. Den äldre delen av stan har kvar en del av de gamla ryska byggnaderna, inklusive några kyrkor. Man verkar mera intresserade av att bevara dessa byggnader nu än tidigare; kulturrevolutionen var rätt brysk i sin framfart även här.

Efter en kall promenad genom delar av dessa kvarter blev det återfärd till hotellet, innan vi for vidare ut till flygplatsen för hemfärd. Killen körde på taxameter, så avslutningen blev rätt bra trots allt.

En del resor man ger sig iväg på kan vara rätt jobbiga när de väl pågår. För några år sedan skulle vi flyga till Tärnaby över nyår och åka skidor. Vitsen med att flyga var just att det skulle gå snabbt. För att göra en lång historia kort; istället för en bekväm flygtur tillbringade vi hela natten i buss från Skellefteå. Ett bra exempel på en resa som var rätt plågsam just när den pågick, men en bra historia att berätta i efterhand eftersom allt gick fel.

Resan till Harbin är ungefär samma sak. Det var mycket intressant att komma dit, men sällan har vi varit så glada att återse Beijing som vi var denna gång. Tillbaka till civilisationen efter besöket i det iskalla och i våra ögon "alltför kinesiska" Harbin.

Inga kommentarer: