tisdag 27 januari 2009

Stora ting i Mandalay


Mandalays hamn; inget har ändrats sen engelsmännen stack


Vår båt


Nisse fotar


Bosättningar vid floden


Mingun


Utsikt från Mingun, två elefanter står som vakter


Av med skorna och sen upp


Omslag


Monika vid Mya Teindan pagoden


Expanderande Buddha


Enbart för män


Världens största bok; en dubbelsida per hus


Mycket liten skrift


Från kungapalatset


Solnedgång från Mandalay Hill


Fängelset till höger (halvcirkelformat)

Dag två i Mandalay får vi sovmorgon ända till kl. 9. Vi inleder sen med en skön båtfärd på floden Ayeyarwaddy fram till Mingun templet eller snarare det tänkta templet. Det blev nämligen aldrig färdigt, men det tog ca 20 år för massor av människor att bygga enbart grunden till templet. Det som nu finns kvar är en ca 60 meter hög grund som man kan klättra upp på, men hade templet blivit färdigt så skulle det ha blivit 150 meter högt. Det påstås att när kungen som inledde bygget vid slutet av 1700-talet dog, såg gick hans son till en astrolog. Denne berättade då att den kung som slutförde bygget skulle avlida, så han avbröt projektet. Kanske astrologen fått viss uppmuntran till sin profetia, då bygget redan slukat enorma summor pengar.

Bredvid ligger den vita Mya Teindan pagoden, som bla annat finns på omslaget till Lonely Planet's guide över Burma.

Efter återfärd på floden far vi till Mahamyatmuni pagoden. Där finns Burmas äldsta och mest dyrkade Buddha bild, då den påstås vara gjord när Buddha själv levde för ca 2500 år sedan. Att den är speciell ser man då folk fortfarande sätter dit bladguld så det står härliga till och figuren blir successivt större och större. Bara män dock, kvinnor är inte tillåtna att gå så nära den heliga Buddha. Nisse bidrog så gott han kunde, medan jag fick hålla mig en bit ifrån.

Vi hinner även med att se på Kuthodaw pagoden, även kallad "världen största bok". Här finns 729 stupor som innehåller varsin stentavla med religiösa skrifter på bägge sidor. Även ett besök i det gamla kungapalatset hinns med. Själva palatset är dock återuppbyggt på 1990-talet; det gamla brändes ner av japanerna under andra världskriget.

På kvällen ser vi på solnedgången uppifrån Mandalay Hill. Den är vacker, men man får ändå rätt dålig smak i munnen då vår guide sorgset pekar ut det stora fängelset där många politiska fångar sitter.

Inga kommentarer: