fredag 2 januari 2009

Vasaloppet chinese style


Det gäller att hålla värmen så gott det går


Elitåkare och motionärer huller om buller


Enorm snöskulptur vid starten


Studenterna kör ett kortare lopp på ca 2 km


Redo för start


Nisse kommer in för sista varvningen


Tur att det finns varm blåbärssoppa

Tidig väckning och buss ut till skidområdet som ligger ca. en timme bort. Det är tre bussar som far i kolonn, eskorterade av polisen. Kallt som bara den; bussens termometer anger minus 20 grader. Väl framme vid starten går vi snabbt in i omklädningstälten, där amatörer och elit springer om varandra och slåss om platser framme vid de oljefat som ställts dit som värmekällor.

Innan starten släpps ballonger och vita duvor iväg. Publiken, som till övervägande del består av utkommenderade soldater i vinterrockar, jublar förstås. Det är inte särskilt många på startlinjen, och vi hamnar bara några meter bakom elitåkarna. De flesta motionärerna ska åka bara ett varv på banan (16,7 km) men alla startar samtidigt. Precis som i Sälen inleds loppet med en kraftig stigning där det blir kaos. Fältet blir dock utspritt tämligen omgående, och det är ingen direkt trängsel i spåren, även om första utförslöpan som väntat slutar i "plockepinn". Vätskekontrollerna innehåller som sig bör äkta varm blåbärssoppa, fast vattnet och bananerna som erbjuds har nästan frusit till is i kylan.

Det är dock inte särskilt mycket snö, och loppet körs därför helt på konstsnö. Den vassa snön sliter rejält på vallan, och för min del står det klart rätt tidigt att det endast kommer bli ett varv av tre denna dag. Nisse har dock fått en vallaburk av en snäll norrman efter det första varvet, och han kör därför vidare, fullföljer hela loppet på drygt 5 timmar och får sin välförtjänta medalj. Mycket strongt gjort! De inte alltför erfarna arrangörerna lyckas dock med bedriften att missa hans målgång, varför han i resultatlistan står som DNF (Did Not Finish). Rätt surt efter denna bedrift, men vid telefonkontakt med Nordic Ways i efterhand visar det sig att han inte är den ende som drabbats. Sannolikt lär de få rätta upp resultatlistorna, annars är väl chansen rätt liten att den utländska motionärerna vill komma tillbaka någon mera gång. Redan nu får man känslan att det nog blir svårt att göra detta till något större event här i Kina; det är färre än 50 deltagare på den längre sträckan.

1 kommentar:

Camilla i Kalmartrakten sa...

Tack för tipset till din sida. Jag ska som sagt bara åka det allra kortaste. Det räcker och blir över för mig. Men de andra får det nog så kämpigt. Min vänninna åker 16,7 hon har åkt tjejvasan (3mil) här hemma en gång förut, våra makar har håkt det rätta vasaloppet (9mil) här hemma 13(tror jag) resp 11 gånger. I vilket fall som helst kommer det att bli en rolig upplevelse oavsett om vi fullföljer eller inte. Tack.